Regeringen föreslår implementering av EU-direktivet om uppskjuten hållbarhetsrapportering

Kanton / Nyheter / Regeringen föreslår implementering av EU-direktivet om uppskjuten hållbarhetsrapportering

Nyhet

16 maj 2025

EU antog den 14 april ett direktiv som skjuter upp tillämpningen av tidigare antaget direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD). Den 12 maj publicerade regeringen en promemoria, som föreslår att de uppskjutna startpunkterna för hållbarhetsrapportering förs in i de svenska årsredovisningslagarna.

Förslaget innebär att företag i den s.k. våg 2 och 3 blir skyldiga att hållbarhetsrapportera först från och med år 2027 respektive 2028. Regeringen poängterar dock att regelverket inte hindrar en tidigare start för rapportering på frivillig basis.

Följande företag berörs:

  • Stora företag och moderföretag i stora koncerner, som inte har fler än 500 anställda eller som har fler än 500 anställda men inte är börsnoterade (räkenskapsår som inleds från och med den 1 januari 2027)
  • Små och medelstora börsnoterade företag (räkenskapsår som inleds från och med den 1 januari 2028)
  • Små och icke-komplexa institut samt captivebolag (räkenskapsår som inleds från och med den 1 januari 2028)

Förändringarna påverkar inte bolag i den så kallade våg 1, vilken inkluderar bolag som är skyldiga att hållbarhetsrapportera enligt Årsredovisningslagen för räkenskapsår som inleds från och med den 1 juli 2024 (d.v.s. börsnoteradebolag, kreditinstitut, börsnoterade värdepappersbolag och försäkringsföretag med fler än 500 anställda).

Bakgrund:

Sedan antagandet av 2022 års hållbarhetsdirektiv har företag, branschorganisationer och andra intressenter uttryckt en önskan om enklare regler för hållbarhetsrapportering, både i Sverige och på EU-nivå. Europa halkar efter andra stora ekonomier i produktivitetstillväxt och regelbördan har identifierats som en orsak till det. Europeiska kommissionen arbetar för närvarande med åtgärder som ska öka EU:s konkurrenskraft, bland annat på området för företagens rapportering.

Den 26 februari 2025 lade kommissionen mot denna bakgrund fram ett förslag till ett direktiv som bland annat avser förenklingar av vissa delar av 2022 års hållbarhetsdirektiv. En del av förslaget är att vissa företag inte ska vara skyldiga att hållbarhetsrapportera. Skyldigheten ska bara gälla stora företag med fler än 1 000 anställda. Förslaget innebär att vissa företag som ännu inte upprättat sin första hållbarhetsrapport kan komma att undantas från kravet. Andelen företag som omfattas av kravet beräknas minska med cirka 80 procent på EU-nivå, om förslaget blir verklighet.

Genom förenkling av reglerna för hållbarhetsrapportering skulle den administrativa bördan för företag minska. I samband med att förslaget om förenkling lades fram presenterade kommissionen även ett förslag till ett direktiv om att skyldigheten att hållbarhetsrapportera ska skjutas upp med två år för företag som än så länge inte har hållbarhetsrapporterat för första gången. Direktivet antogs den 14 april 2025. Genom att pausa den nuvarande regleringen för de företagen ges kommissionen och medlemsstaterna tid att komma överens om ett enklare regelverk.

Läs mer här: