Nämndens årsrapport vägleder för bättre rapportering

Kanton / Nyheter / Nämndens årsrapport vägleder för bättre rapportering

Nyhet

12 maj 2025

Nämnden för svensk redovisningstillsyn har släppt sin årsrapport för 2024. I den återges information som kan vara till nytta för det redovisningsskyldiga bolaget.  

Nämnden har under året gjort 58 specifika ställningstaganden kopplade till olika regelverk, såsom IFRS, eller inom särskilda sakområden, såsom hållbarhetsrapportering eller elektronisk rapportering. 

När det gäller granskningen överlag lämnar nämnden ett antal rekommendationer för bolagen att ta med i redovisningsarbetet:  

  • Beakta den röda tråden (överensstämmelsen) genom årsredovisningen så att det i upplysningarna i den finansiella rapporten (IFRS-delen) framgår hur de risker som bolaget identifierat i hållbarhetsrapporten påverkar eller kan påverka bolagets resultat och finansiella ställning. 
  • Utveckla upplysningarna om klimatrisker så att det klart framgår vilka risker som bolaget är exponerat för.  
  • Beskriva företagsspecifikt hur riskerna beaktats och den effekt som dessa har på den finansiella rapporten. Belopp, effekter och antaganden bör även kvantifieras.  
  • Beakta den förväntan som finns hos investerare att erhålla information om de risker och effekter som är relaterade till klimatförändringarna. 

 

Ifråga om Taxonomiredovisningen lyfter nämnden framförallt fram följande förekommande brister/fel: 

  • Felaktigt ifyllda taxonomitabeller– exempelvis att fel belopp fyllts i, att belopp fyllts i på fel plats i tabellen eller att det angivits i fel kvantitet.  
  • Ofullständigt ifyllda tabeller – det har till exempel saknats angiven kod för de aktuella miljömålen som omfattas, och/eller saknats ifyllda belopp och summeringar.  
  • Redaktionella ändringar i tabellerna – det har rört sig om redigering av formatet som exempelvis att de stående mallarna gjorts om till liggande, borttagande av rader, byte av plats på kolumner, mm.  
  • De senaste mallarna för taxonomitabeller har inte använts – bolag har i vissa fall rapporterat enligt de äldre mallarna (EU 2021/2178) i stället för enligt de senaste (EU 2023/2486), som är de som ska användas.  
  • Att slå ihop ekonomiska aktiviteter som bidrar till flera miljömål på samma rad.  

I fråga om Årsredovisningslagen lyfter nämnden framförallt fram följande förekommande brister/fel: 

  • Det har saknats beskrivning av bolagets policy för någon av eller samtliga hållbarhetsfrågorna, till exempel policy för miljö och mänskliga rättigheter 
  • Det har saknats beskrivning av granskningsförfarandet och resultat av policy, samt förklaring till varför eventuell policy saknas 
  • Det har saknats beskrivning av bolagets affärsmodell (alt. har man inte hänvisat till den i hållbarhetsrapporten). 

Inför er kommande rapportering tipsar vi om att titta närmare på nämndens fokusområden för sin granskning under 2025. Dessa är, indelat utifrån teman: 

IFRS-rapportering 1) likviditetsrisker 2) redovisningsprinciper, bedömningar och viktiga uppskattningar   

Hållbarhetsrapportering1) väsentlighet enligt ESRS 2) rapportens omfattning och struktur enligt. ESRS 3) Taxonomiregelverket och dess mallar.  

ESEF-rapportering1) korrekta märkningar 2) tilläggsklassificeringselement 3) konsekventa och fullständiga märkningar 4) korrekta tecken, värden och noggrannhet 5) konsekvens i beräkningar. 

Generella områden1) Överensstämmelse mellan finansiell och hållbarhetsrapportering 2) kvalitet i hållbarhetsrapporteringen enligt CSRD 3) digital märkning 4) alternativa nyckeltal och IFRS 18.

Läs den fullständiga rapporten här